Case: nye muligheder for brug af video i onlinekursus

I Click Film har vi i de sidste 8 måneder produceret videoindhold til et online kursusforløb, der efter min mening er med til at sætter nye standarder for genren onlinekurser. Det er projektet digiS, der har udviklet en række online læringsforløb om brug af sundheds- og velfærdsteknologier i sundhedssektoren. Målgrupperne er alle grupper af sundhedsfaglige (sosu’er, sygeplejersker, ergoterapeuter, læger osv) i region, kommuner og hos praktiserende læger i den midtjyske landsdel.

Det er en blanding af tekst, videoindslag, webinarer, refleksion, der formidler erfaringer og anbefalinger indenfor sundhedsteknologi.

Jeg vil skynde mig at sige, at jeg ikke er ekspert i onlinekurser. Men ud over at have arbejdet med kommunikation 25 år, så har jeg selv udviklet et par stykker på platformen Simplero, og jeg har deltaget i mange onlinekurser. Og flere af de oplevelser, jeg har med kommunikationsformen i onlinekurser er, at det ofte er envejskommunikation og centreret omkring få personers viden.

Ikke envejs kommunikation

Det er det, der har fået mig til tasterne her, for jeg synes netop, at folkene bag projekt digiS har formået at skabe en online læringsplatform, der både henter virkeligheden ind i det digitale læringsrum og formår at skabe flervejskommunikation (jeg ved ikke, om det egentligt er et ord, men i hvert fald det modsatte af envejs kommunikation).

Og jeg vil gerne dele denne viden. Ikke kun fordi, vi har været med til at producere videoindhold til platformen, men fordi onlinekurset og webinaret er i udvikling og også rummer et meget stort potentiale for virksomheders kommunikation ud til kunderne og markedet.

Opbygning af onlineforløbet

Onlinekurset i projekt digiS er blevet til i samarbejde med mange fagpersoner og har Karen Tambo, Rikke Storck og Charlotte Søgaard Kristensen som hovedkræfter bag projektet. Karen Tambo fortæller om baggrunden for valg af onlinekursus, at alternativet i form af for eksempel et tre-dages kursus for alle cirka 60.000 ansatte hos både kommuner, region og praktiserende læger i den midtjyske landsdel ville blive alt for dyrt:

“Vi ville lave et onlinekursus, der skulle give mening for de ansatte og hænge sammen med deres arbejde. Derfor er det også lavet, så man kan deltage i kurset sammen ude i afdelingerne og dele refleksioner og erfaringer med brug af sundhedsteknologi, siger Karen Tambo.

Indenfor sundhedsteknologi rummer onlinekurset seks spor, som hver er opbygget over samme skabelon. De fem spor er:

  1. Teknologi og etisk dilemmahåndtering

  2. Hvorfor teknologi i sundhedspraksis

  3. Videosamtaler med borgerne

  4. Vurdering og match med borger

  5. Brug af data indenfor sundhedsvæsenet

Forskellige former for videoindhold

Formmæssigt er det sat op på en overskuelig måde, så deltagerne hele tiden med grafiske symboler kan se, hvor langt de er i forløbet og bliver ledt videre. Hvert spor bliver dækket med følgende indhold:

  • Introfilm, hvor en ekspert sætter scenen

  • Casefilm, hvor vi ser eksempler på praksis i hverdagen

  • Tekst med forklaring og spørgsmål til eftertanke

  • Dilemmafilm, hvor skuespillere opfører dilemmaer indenfor området

  • Webinarer, hvor deltagere får oplæg og kan stille spørgsmål

Videoindholdet til de forskellige spor indledes med en introfilm, der leder seerne ind i emnet. Her sætter en ekspert scenen, som det her eksempel, der handler om etik og sundhedsteknologi:

Introfilmene har både speak og interview, da der til dem ofte er mere, der skal forklares faktuelt og flere steder, der skal præsenteeres. Modsat er casefilmene ment som erfaringer fra virkeligheden, der hentes ind i onlineforløbet. Her er der kun interview og video, som i det her eksempel fra Regionshospitalet i Viborg, der handler om brug af data i sundhedsvæsenet.

Karen Tambo fortæller om brugen af video:

“For os var det en måde at bringe virkeligheden og eksemplerne ind i onlinekurset. Vi var optaget af, at video skal give følelsen af refleksion over egen praksis. Det var vigtigt for os, at videoerne var professionelt produceret og æstetisk rare at se på”, siger Karen Tambo.

Virksomheders brug af webinar og onlinekurser

Formidling af indhold, cases, erfaringer, best-practise med onlineforløb og webinarer er i rivende udvikling. I Click Film har vi været i dialog med flere virksomheder, der gerne vil arbejde med deres kommunikation, så den læner sig op af form og indhold i et onlinekursus. Et onlinekursus, der uddanner i services og løsninger med brug af:

  • Kundereferencer på video,

  • Produktfilm

  • Explainervideo

  • Ekspertviden om digitalt indhold

Det er nogle af de elementer, der kan mere end blot salg, Det kan for virksomheder gøre deres kunder klogere på, hvad de kan bruge mere komplekse løsninger til.

Værktøjer til onlinekurser

Onlinekurset fra digiS er sat op i systemet Articulate Rise. Og det har været en let og kreativ proces at arbejde med det:

“Vi har virkelig været glade for det system. Det har været let at redigere i, indsætte grafik, tekst og video. Det gør det også utrolig let her bagefter at udvælge moduler og sammensætte det på andre måder i forhold til specifikke målgrupper, der kan arbejde med onlinekurset”, siger Karen Tambo.

Onlinekurser kan laves i løsninger som Articulate Rise, Skillshare, Podia og andre lignende. Et sted, du kan hente inspiration er hos Zapier, som har blog post, der sammenligner forskellige platforme til onlinekurser.

Projekt Digis er støttet af Sundheds- og Ældreministeriet.

Yderligere oplysninger om digiS får ved henvendelse til projektleder Karen Tambo:

Karen Tambo, mail: katcri@rm.dk, tlf: 2172 5235

Skrevet af Mikael Johnsen, mikael@clickfilm.dk

 
Kombinationen af tekst, grafik og video gør det let at navigere i onlineforløbet.

Kombinationen af tekst, grafik og video gør det let at navigere i onlineforløbet.

 
Hvert forløb har en introduktionsvideo og en case-video. Det er med til at hente virkeligheden ind i onlinekurset.

Hvert forløb har en introduktionsvideo og en case-video. Det er med til at hente virkeligheden ind i onlinekurset.

 
Hvert emne introduceres med grafiske symboler, der giver overblik over tidsforbrug.

Hvert emne introduceres med grafiske symboler, der giver overblik over tidsforbrug.

 
Dilemmafilm er film, hvor skuespillere viser og belyser et dilemma inden for velfærdsteknologi.

Dilemmafilm er film, hvor skuespillere viser og belyser et dilemma inden for velfærdsteknologi.

Forrige
Forrige

Tips til din tale direkte til kameraet

Næste
Næste

Videoproduktion i en ny virkelighed